Ο Δήμος Γλυφάδας ανήκει στο Νοτίου Τομέα Αθηνών. Εκτείνεται από την θάλασσα του Σαρωνικού μέχρι στις ρίζες του Υμηττού και απέχει από την Αθήνα 14 χιλιόμετρα. Ο Δήμος Γλυφάδας έχει μόνιμο πληθυσμό 87.305 κατοίκους. Η λεωφόρος Βουλιαγμένης διασχίζει σε όλο το μήκος της τη Γλυφάδα και τη χωρίζει σε 2 βασικά τμήματα στην Άνω Γλυφάδα & την Κάτω Γλυφάδα.
Η Κάτω Γλυφάδα είναι πολύβουη, με πολλούς χώρους διασκέδασης, με καλή συγκοινωνία και ωραία παραλία, με γήπεδο Γκολφ, γήπεδο ποδοσφαίρου, κολυμβητήρια, γήπεδα τένις και μπάσκετ. Αντίθετα η Άνω Γλυφάδα είναι πιο ήσυχη, με γειτονιές & μακριά από τη μεγάλη κίνηση της πόλης.
Η Γλυφάδα το όνομα της το πήρε από τα πηγάδια της περιοχής όπου το νερό τους είναι γλυφό.
Τέλος της δεκαετίας του 1940 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990, στο γειτονικό Ελληνικό υπήρχε μεγάλη βάση της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπου οι περισσότεροι Αμερικανοί στρατιωτικοί ζούσαν στην Γλυφάδα, ειδικά στην παραλιακή ζώνη.
Οι Αμερικανοί επέδρασαν καταλυτικά στη διαμόρφωση & ανάπτυξη της Γλυφάδας σε όλα τα επίπεδα. Από τότε μέχρι και σήμερα αποτελεί τόπο διασκέδασης και ψυχαγωγίας με αναρίθμητους χώρους εστίασης, cafe & νυχτερινά μαγαζιά.
Η Γλυφάδα θεωρείται κοσμοπολίτικο προάστιο της Αθήνας, με πολλά καταστήματα, χώρους εστίασης και διασκέδασης, και ακριβές κατοικίες δίπλα στη θάλασσα.
Σήμερα ο Δήμος Γλυφάδας είναι ένας από τους πλουσιότερους οικονομικά δήμους της Αττικής, με έδρα πολλών δημόσιων υπηρεσιών καθώς και της ομώνυμης Ιεράς Μητρόπολης.
Στη Γλυφάδα υπάρχουν δύο μαρίνες, πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο, αθλητικά κέντρα, δέκα αθλητικοί σύλλογοι εκτός των πολλών άλλων, καθώς και διάφορα πολιτιστικά ιδρύματα.